11 smarta sätt att sänka din elförbrukning
Det finns många sätt att minska sin elförbrukning och många bäckar små kan göra betydande skillnad för din plånbok och miljön. Här listar vi några av våra bästa tips på hur du kan minska din elkostnad.
#1 Se över dina vitvaror
Ett av de mest effektiva sätten att minska elförbrukningen är att använda energieffektiva apparater och vitvaror. Sök efter apparater med hög energieffektivitetsklass, som energimärkningen i EU. Detta gäller särskilt för stora apparater som kylskåp, frysar, tvättmaskiner och diskmaskiner. Från 2021 används en ny energimärkning (från den gamla skalan A+++ till D, till den nya skalan A till G).
Tänk därför på att när du kollar på vilken energiklassning dina vitvaror har, att det är stor sannolikhet att du har den gamla märkningen. Hos energimyndigheten kan du se hur den gamla märkningen översätts till den nya skalan.
Tips: Se till att hålla dina vitvaror rena. Enligt Vattenfall, kan du exempelvis minska din elförbrukning på din frys och kyl med upp till en femtedel genom att dammsuga rent runt kompressorn så att den behöver arbeta mindre.
#2 Byt ut dina gamla lampor till LED-belysning och lågenergilampor
Byt ut traditionella glödlampor mot LED-lampor. LED-lampor är mycket mer energieffektiva och har en längre livslängd, vilket reducerar både energiförbrukningen och kostnaderna över tid. En lågenergilampa kan minska elförbrukningen upp till 90% mot en gammal lampa och håller 10-20 gånger längre som en traditionell lampa.
Det kanske kan kännas som att byta ut lampor inte gör så stor skillnad men tänk på hur många lampor du har i din bostad och då gör det stor skillnad över tid. Du kanske sitter i styrelsen för din bostadsrätt? Då kan ni eventuellt spara in stora kostnader på att byta ut lamporna i gemensamma utrymmen som tvättstugor eller garage!
#3 Smarta termostater kan styra din uppvärmning
Installera en smart termostat som kan programmeras för att minska uppvärmningen när du inte är hemma eller under natten. Detta kan minska energiförbrukningen betydligt utan att påverka komforten. Uppvärmning är det som tar överlägset mest energi i ett hushåll så genom smarta produkter kan man göra stor skillnad.
#4 Isolering och tätning för att minska elförbrukningen
Förbättra isoleringen i ditt hem och se till att fönster och dörrar är väl tätade. Detta hjälper till att hålla värmen inomhus under vintern och ute under sommaren, vilket minskar behovet av uppvärmning och luftkonditionering. Här behöver du dock vara väldigt noggrann då gamla hus ofta behöver en viss ventilation för att undvika fukt och mögelskador. Det kan vara värt att ta hjälp av en expert för att få rätt ventilation i ditt boende.
#5 Energieffektiva fönster
Överväg att installera energieffektiva fönster som kan hjälpa till att minska värmeförluster och därmed minska energiförbrukningen för uppvärmning och kylning. Har du ett äldre hus kan det löna sig att byta ut dina fönster till treglasfönster om du ännu inte har det.
#6 Använd apparater effektivt och överväg timpris
I Sverige betalar de flesta genomsnittspriset på elen per månad. Det finns dock möjlighet att istället betala på timbasis vilket kan sänka din elkostnad kraftigt om du har möjlighet att styra när du använder elektriska apparater. Elpriset kan skilja sig flera hundra procent mellan två timmar samma dag. Om du har timpris på el kan du med smart styrning och medvetenhet exempelvis starta diskmaskinen, tvättmaskinen eller ladda elbilen de timmar där det är som billigast och på så sätt minska elkostnaden.
#7 Använda apparater effektivt
Använd dina hushållsapparater på ett mer energieffektivt sätt. Till exempel, tvätta kläder i kallare vatten, använd diskmaskinens energisparläge, och torktumla inte kläder i onödan. Läs på hur du på bästa sätt ska använda hushållsapparaten.
#8 Stäng av oanvända apparater
Koppla bort eller stäng av apparater som inte används. Många apparater drar fortfarande el även när de inte används, så kallad standby-energiförbrukning. Nyare produkter har ofta en väldigt effektiv standby-förbrukning men om du har ett hushåll med äldre produkter kan dessa dra mer el än vad man tror.
#9 Energieffektivt beteende
Utveckla energieffektiva beteenden i din familj, som att stänga av ljuset när du lämnar ett rum, duscha kortare tid och vädra inte i onödan. Med vår elkostnadskalkylator kan du se hur stor skillnad olika beteenden påverkar din konsumtion.
#10 Övervaka din energiförbrukning
Använd en energimonitorer för att övervaka din energiförbrukning. Detta kan hjälpa dig att identifiera var du kan göra ytterligare besparingar. Ofta kan gamla apparater dra betydligt mer energi än vad man tror och med en energimonitor kan du upptäcka detta.
#11 Solenergi kan minska din elkostnad över tid
Om möjligt, överväg att installera solpaneler på ditt tak för att producera din egen el. Detta kan vara en större investering initialt, men kan spara mycket pengar på lång sikt. De senaste åren har det blivit populärt att kombinera solpaneler med ett solcellsbatteri vilket gör att du kan ladda batteriet när det är billig el och nyttja eller sälja elen igen när elen är dyr.