Elkostnadskalkylator – beräkna din elkostnad
Vi har under hösten 2022 sett att elpriserna varierar kraftigt i hela Sverige från en dag till nästa. Priset kan på timnivå öka från 2 öre/kWh till 700 öre/kWh på bara några dagar. Genom att förstå hur elsystemet i Sverige fungerar kan man med enkla metoder minska elräkningen.
Vem bestämmer elpriset?
Sedan 2011 är Sverige indelat i fyra elområden där priset för varje elprisområde sätts på elbörsen Nord Pool Spot tillsammans med alla elprisområden för de nordiska länderna, Estland, Lettland och Litauen.
- SE1 – Norra Sverige (Luleå)
- SE2 – Norra Mellansverige (Sundsvall)
- SE3 – Södra Mellansverige (Stockholm)
- SE4 – Södra Sverige (Malmö)
Varje dag kl 13.00 bestäms elpriset på timbasis för varje elområde. Priserna för de svenska elområdena publiceras efter kl 13 när priserna för kommande dag är satta.
- Elproducenterna lämnar in sina anbud till Nord Pool före klockan 12:00 inför nästkommande dag.
- Genom auktion matchar Nord Pool utbud och efterfrågan och sätter därefter priserna för dygnets 24 timmar för varje elområde. Högst pris har de timmar då efterfrågan är störst.
- Nord Pool presenterar priserna för nästkommande dag klockan 13:00.
Vad påverkar elpriset?
Elpriset påverkas av flera faktorer. I grund och botten påverkas elpriset av utbud och efterfrågan. Exempelvis är det hög konsumtion av el när tunga industrier går på fullvarv och lågt utbud av el kalla dagar eller när vinden inte blåser. Nedan listar vi flera faktorer som påverkar elpriset.
Flaskhalsar i elsystemet skapar högre elkostnader
Historiskt har elpriset varit högre i södra Sverige (elområde 3 och 4) i jämförelse med norra Sverige (elområde 1 och 2). Det beror på att Sverige har stor produktion av el i norra Sverige men störst konsumtionen i södra Sverige. Elen måste alltså flyttas från norra Sverige till södra Sverige. Problemet är att elnäten är underdimensionerade för att klara av att transportera tillräckligt mycket el från norr till söder. Dessa flaskhalsar gör att elen är på fel plats vid fel tillfälle vilket drar upp priserna.
Lägre produktion i södra Sverige
I södra Sverige är elkonsumtionen högre än dess produktion. Södra delen av Sverige är därför beroende av att importera el från norra Sverige eller från övriga Europa vilket drar upp priset i dessa elområden. Nedlagda kärnkraftsreaktorer har också bidragit till en minskad produktion som gjort elsystemet mer sårbart i södra Sverige.
Tid på dagen
Tidpunkten på dagen spelar också stor roll för hur stort elpriset är. I diagrammet nedan visas konsumtionen av el i Sverige under november 2022. Enerigbehöver är lägst under natten är högst under några morgontimmar (ofta kl 07-09) samt på eftermiddagen då många ska laga mat efter jobbet (kl 16-18). Eftersom efterfrågan på el är störst under morgon och eftermiddag är också elpriset som högst under dessa timmar.
Elpriset påverkas av vädret
Kalla vintrar eller soliga och blåsiga dagar påverkar elpriset eftersom utbud och efterfrågan inte stämmer överens. Kalla vintrar gör att elbehovet för att värma bostäder ökar och soliga och blåsiga dagar ökar produktionen av sol- och vindkraft. Mycket blåsiga dagar kan det till och med inträffa att elpriset är negativt då det är billigare för producenten att betala för att “bli av med” elen än att stoppa vindkraftverken.
Orolig omvärld gör elsystemet sårbart
Oroliga tider i Europa har gjort elsystemet mer sårbart. Rysslands invasion av Ukraina 24 februari 2022 har medfört kraftiga sanktioner mot Ryssland vilket minskat tillgången av naturgas till Europa. Då blir andra energislag dyrare.
Elkostnadskalkylator – Så här mycket kostar din elförbrukning
Många har ett rörligt elprisavtal vilket betyder att man betalar ett medelpris av vad elen kostar varje timme i månaden. Vi hjälper dig att uppskatta din elkostnad med vår Elkostnadskalkylator. Börja med att välja det elområde du tillhör. Om du är osäker på vilket elområde du tillhör så kan du enkelt ta reda på det på sidan Sök elområde.
Dra i reglaget efter hur många kilowattimmar du förbrukar varje månad. Tumregel på hur många kilowattimmar olika bostäder förbrukar kan ses i tabell.
Boendeform | Antal kilowattimmar per år |
Mindre lägenhet (etta eller mindre tvåa)* | 2 000 kWh/år |
Större lägenhet (större trea eller fyra)* | 5 000 kWh/år |
Genomsnittlig villa med fjärrvärme* | 5 000 kWh/år |
Genomsnittlig villa utan fjärrvärme | 20 000 kWh/år |
Priserna baseras på medelpriset för nuvarande månad och presenteras utan elskatt, moms, eventuella påslag, avgifter för elcertifikat eller elnätskostnader. Observera att elpriset varierar kraftigt beroende på vilken månad vi är i. Du kan se historiska elpriser under vår sida historiska elpriser i Sverige.
Vad påverkar din elförbrukning?
Exempel – Såhär mycket kostar dina tekniska produkter
Men hur mycket kostar ens tekniska produkter egentligen? Nedan har vi samlat några exempel på tekniska produkter och hur mycket dessa kostar.
Dusha
0.28 kr
10 minuter (100 liter vatten) ~ 5kWh
Bada
0.55 kr
200 liter vatten ~ 10kWh
Brygga kaffe
0.01 kr
10 minuter (1300W) ~ 0.22kWh
Kolla TV
0.06 kr
10h ~ 1kWh
Spela datorspel
0.02 kr
1h (300W) ~ 0.3kWh
Elförbrukning hus
661.2 kr
Ett år för ett 100 kvm2 ~ 12 000 kW/h
Kostnaderna är estimerade baserat på månadens medelpris för det valda elområdet.
Notera att detta är räkneexempel och både pris och konsumtion varierar beroende produkt och vilket elavtal du har.
Fler artiklar om elpriset
Frågor och svar om elpriset
Vad är elbörsen Nord Pool Spot?
Nord Pool Spot är en elbörs som bestämmer priset på el i de olika elprisområdena i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Estland, Lettland och Litauen.
Hur många elområden finns i Sverige?
Sedan 2011 är Sverige uppdelat i fyra elområden
– SE1: Norra Sverige (Luleå)
– SE2: Norra Melllansverige (Sundsvall)
– SE3: Södra Mellansverige (Stockholm)
– SE4: Södra Sverige (Malmö)
När förbrukas mest el?
Mest el förbrukas på morgonen kl 07:00-09:00 samt 16:00-18:00.